– Olemme saaneet valtavasti kiitosta, Espen Vestbø kertoo laulavalla Sunnhordlandin murteellaan. Vikahaugane-urheilupuisto Stordin kunnassa Norjassa on saanut todellisen kasvojenkohotuksen STENI Vision -julkisivulevyjen avulla.

Syksyllä 2018 rakennusliike Haakull & Ersland AS viimeisteli Vikahauganen vanhan urheiluhallin kunnostuksen. Kyseessä on suurin urheilukeskus Stavangerin ja Bergenin välillä. Toimitusjohtaja Espen Vestbø ei kuitenkaan halua kahmia kaikkea kunniaa itselleen.

– Arkkitehdit piirsivät suunnitelman ja julkisivulevyt toimitettiin asennusvalmiina. Olemme käyttäneet STENI-julkisivulevyjä useita kertoja aiemminkin, ja ne toimivat aina. Niin myös tällä kertaa, Vestbø sanoo.

 

Lentopalloilijat pelin tuoksinnassa – pallonaan lamppu.

Rakennus on todellakin lähes täysin sellainen kuin kuvittelin.​ Ingeniør Jørgensen -arkkitehtitoimiston arkkitehti Joanna M. Danowska ​
Olemme käyttäneet STENI-julkisivulevyjä useita kertoja aiemminkin, ja ne toimivat aina.​ Espen Vestbø, rakennusliike Haakull & Ersland AS:n toimitusjohtaja​

STENI Vision asennetaan tavalliseen tapaan

Vanhan rakennuksen ulkopintaan asennettiin 1 200 neliömetriä STENI-julkisivulevyjä. STENI Visionia käytettiin tehokeinona. Rakentaja Vestbø työskenteli STENI Vision -levyjen kanssa nyt ensimmäistä kertaa.

– Vision-levyt toimivat kuin tavalliset julkisivulevyt, ja ne asennetaankin aivan samalla tavoin, Espen Vestbø kertoo tyytyväisenä.

Ja juuri Vision-levy ovat saaneet eniten huomiota. Rakennuksen eräällä nurkalla julkisivulevyjä koristavat urheilijoiden siluetit. Kaksi lentopalloilijaa ovat keskellä peliä: toinen on juuri syöttänyt, ja toinen on valmiina iskemään pallon maahan. Itse pallon on toimittanut peltiseppä. Lentopallo on kiinnitetty hieman irti rakennuksesta, mikä lisää julkisivun kolmiulotteista vaikutelmaa. Yhtä rakennuksen pitkistä sivuista koristaa harjoitteleva voimistelija.

Norjan hienoin julkisivu

Päivisin urheiluhallia käyttävät sekä yläkoululaiset että lukiolaiset, ja iltaisin se on paikallisten urheiluryhmien käytössä. Urheilukeskus on ollut toiminnassa koko kunnostusajan, aamukahdeksasta iltakymmeneen. Hallin asiakkaat ovat todella tyytyväisiä lopputulokseen. Vikahauganen Facebook-sivulla on julkaistu palautteita uuteen julkisivuun liittyen:

"Todella siisti!"

"Niin hieno, upeaa!"

"Tämä on takuulla Norjan hienoin julkisivu!"

"Sairaan tyylikäs!"

Hallissa on ottelukenttien lisäksi neljä lentopallo- ja koripallokenttää sekä käsipallokenttä. 

Katso video Urheiluhallista

FAKTAT

  • Vikahaugane-urheiluhalli, Stordin kunta
  • Uudistuneessa "vanhassa" urheiluhallissa on käsipallokenttä. Hallissa on ottelukenttien lisäksi neljä lentopallo- ja koripallokenttää. Rakennuksessa on yhteensä neljä pukuhuonetta sekä 800 hengen katsomo. Ja nyt urheiluhallissa on lisäksi myös "Norjan hienoin julkisivu"!

Nyt kun olemme päällystäneet Vikahauganen hallin STENI-levyillä, voimme luottaa siihen, että julkisivu pysyy hyvässä kunnossa paljon pidempään, kuin jos olisimme vain maalanneet seinät.​ Arne Bjelland, Stordin kunnan omaisuudesta vastaavan yksikön johtaja​

Julkisivulevyt kestävät pidempään

Vuonna 1964 rakennettu urheiluhalli kaipasi kipeästi päivitystä. Rakennuksen julkisivu oli alkanut halkeilla ja näyttää huonokuntoiselta. Vanha halli ei yksinkertaisesti sopinut uuden yläasteen ja urheiluhallin tyyliin.

– Aiemmin vastaavissa projekteissa vain maalasimme rappauksen. Mutta jonkin ajan päästä maali alkoi taas hilseillä, kertoo rakennuttaja Arne Bjelland, joka johtaa Stordin kunnan omaisuudesta vastaavaa yksikköä.

– Meidän olisi pitänyt hiekkapuhaltaa ja maalata halli taas pian uudestaan, sillä kokemuksemme mukaan se ei säily hyvänä montaakaan vuotta. Meillä on ollut hyviä kokemuksia STENIn julkisivulevyjen käytöstä muissa kunnan rakennuksissa, esimerkiksi kouluissa ja liikuntarakennuksissa. Nyt kun olemme päällystäneet Vikahauganen hallin STENI-levyillä, voimme luottaa siihen, että julkisivu pysyy hyvässä kunnossa paljon pidempään, kuin jos olisimme vain maalanneet seinät. Olemme kaiken kaikkiaan todella tyytyväisiä, Arne Bjelland Stordin kunnasta kertoo.

 

Rakennuksen tulee näyttää urheiluhallilta

Ingeniør Jørgensen -arkkitehtitoimiston arkkitehti Joanna M. Danowska on suunnitellut Vikahauganen urheiluhallin uuden julkisivuratkaisun.

– Halusin, että ihmiset tietäisivät heti sen nähdessään, että kyseessä on urheilukeskus. Siksi piirsin julkisivun kuviot. En halunnut, että se näyttäisi vain tavalliselta rakennukselta. Oli myös tärkeää, että uusi julkisivu sopii jo olemassa oleviin rakennuksiin. Näin niistä muodostuu yhtenäinen kokonaisuus, Danowska kertoo ja myöntää olevansa todella tyytyväinen valmiiseen lopputulokseen.

– Rakennus on todellakin lähes täysin sellainen kuin kuvittelin, hän kertoo.

Julkisivun voimistelija kertoo, että kyseessä on urheiluhalli.