Kristian Augusts gate 13:ssa sijaitseva oslolaisrakennus sai uuden ilmeen 35 vuotta vanhoista Steni Colour -julkisivulevyistä, jotka ovat peräisin trondheimilaisesta taloyhtiöstä.

Tämä on uraauurtava kierrätysprojekti, jossa suuri osa remontin materiaaleista on peräisin muiden hankkeiden hutitilauksista, muiden rakennusten korjaushankkeista tai rakennuksen muista osista, remontista vastannut Mad Arkitekter -suunnittelutoimiston arkkitehti Noora Khezri kertoo.
Kyseessä oleva 1950-luvun rakennus sijaitsee Oslossa osoitteessa Kristian Augusts gate 13, ja se oli aikaisemmin purku-uhan alla. Rakennukselle myönnettiin vastikään Norjan muotoilu- ja arkkitehtuurisäätiön (DOGA) kunniamerkki innovatiivisesta panostuksesta materiaalien uusiokäyttöön ja kiertotalouteen.

Ote DOGA-tuomariston perusteluista: "Lopputuloksena on rakennus, jolla on ainutlaatuinen identiteetti ja itseisarvo, ja jossa käsityöläisyys ja arkkitehtuuri kulkevat käsi kädessä toimivan projektinhallinnan ja eri alojen yhteistyön ansiosta. Hanke osoittaa, että materiaalien uudelleen käyttäminen on paitsi mahdollista myös taloudellisesti kestävää ja jopa kannattavaa."

 

Kuva: Kyrre Sundal

Vanhat Steni-julkisivulevyt kiertoon

Rakennuksen uusiokäytettyjen materiaalien joukosta löytyy esimerkiksi R4-hallintorakennuksen betonikatteita, Tøyenbadet-uimahallin ristikkolevyjä sekä julkisivulevyjä muun muassa Steniltä. Ensinäkemältä nämä julkisivulevyt saattavat kirkkaine väreineen ja nykyaikaisine ilmeineen vaikuttaa upouusilta. Näin ei kuitenkaan ole Julkisivulevyt ovat peräisin 35 vuotta vanhasta taloyhtiöstä Trondheimissä. Ne on sovitettu ja leikattu halutun kokoisiksi juuri Kristian Augusts Gate 13:n rakennusta varten. Yhteensä olemme toimittaneet rakennukseen 3 819 työstettyä julkisivulevyä, Stenin Oslon-aluepäällikkö Ståle Kristiansen kertoo.

Lue myös: Julkisivulevyt ovat 30 vuoden jälkeenkin kuin uudet

Aluepäällikkö Kristiansen on todella vaikuttunut siitä, miten Kristian Augusts Gate 13:n rakennus on remontoitu. Hän ei piilottele ylpeyttään siitä, että hankkeeseen valittiin juuri Steni-julkisivulevyt. On hienoa, että tällainen ainutlaatuinen ja ympäristökestävää remontointia edustava rakennus on katettu Steni-levyillä. Ja erityisen hienoksi sen tekee se, että materiaalit ovat uusiokäytettyjä, Kristiansen iloitsee.

Ståle Kristiansen

Kuva: Kyrre Sundal

Kestävyyttä kahdella tapaa

Steni-julkisivulevyillä on 60 vuoden kestävyystakuu, ja vuosien mittaan on yhä selvempää, että tällä kestävyydellä on ympäristön kannalta suuri merkitys.




 

 

Kristian Augusts gate 13:n korjaushanke on oikeastaan äärimmäinen esimerkki siitä, miten tärkeitä tekijöitä kulutuksenkestävyys ja pitkäikäisyys ovat ympäristön kannalta. Tämän rakennuksen julkisivu on aivan yhtä upea ja kestävä kuin mikä tahansa upouusi julkisivu, Kristiansen summaa.