Lofoottien uusi maamerkki

Svolværgeita-vuori kohoaa korkealle Svolværin kaupungin edustalla. Kaupungin keskustassa sen haastaa kuitenkin Norjan Råfisklag-järjestön kerrostalo, joka on koristeltu merikartoilla, majakkalyhdyillä ja sektoriviivoilla.

– Aiemmin kellanvihreästä rakennuksesta loihdittiin Lofoottien valkoinen joutsen.

Näin asian ilmaisee arkkitehti Ole Wiig, NSW Arkitektur -arkkitehtitoimiston osakas. Hän ja hänen arkkitehtinsä kunnostivat rakennuksen, jossa majailee Norjan Råfisklag -järjestön Svolværin osasto.

 Huonokuntoinen

Aikojen saatossa huonoon kuntoon päässyt rakennus oli kipeästi kunnostuksen tarpeessa.

– Tämän arkkitehtonisen helmen julkisivu oli pitkälti muisto menneiltä ajoilta, Wiig kertoo.

Alunperin pinnaltaan rapattu betonitalo oli vähitellen verhoiltu poimutetuilla metallilevyillä.

– Råfisklaget-järjestö tiedusteli meiltä, pystyisimmekö tekemään rakennukselle jotakin. Rakennuksen energialasku ei ollut enää kovin mukavaa luettavaa, joten nyt oli aika ryhtyä tositoimiin.

Stenin julkisivulevyjen käyttäminen oli luonnollinen ratkaisu. Steni tarjoaa suuren valikoiman värejä, kiiltoasteita ja kokoja. Minun on vaikea kuvitella, että se olisi voitu toteuttaa ilman Stenin teknologiaa, Wiig kertoo.​ Ole Wiig, arkkitehti ja NSW Arkitektur -arkkitehtitoimiston osakas​

Rakennus toivottaa tulijat tervetulleiksi

Råfisklaget-järjestön Svolværin keskustassa sijaitseva rakennus on upea ja majesteettinen, Wigg kertoo. Se sijaitsee vain kivenheiton päässä torilta ja avautuu Hurtigrutenin laiturin suuntaan. Näin se ottaa vastaan Lofoottien pääkaupunkiin saapuvat Hurtigrutenin laivojen matkustajat.

– Nimi velvoittaa, ja Råfisklaget on todellakin tehnyt jotakin asian eteen, katsoo Wiig ja kertoo, että kaikki ikkunat korvattiin lämmöneristyskyvyltään huippuluokan energiaikkunoilla ja rakennus jälkieristettiin optimaalisten ratkaisujen arvioinnin perusteella.

Päätyseinä koristeltiin

– Rakennuksen kunnostuksen yhteydessä ei keskitytty pelkästään energiatietoisuuden lisäämiseen vaan myös visuaaliseen muodonmuutokseen, Wiig kertoo.

Toivomuksena oli, että myös rakennuksen visuaalista ilmettä muutettaisiin entistä nykyaikaisemmaksi.

– Eristeen päälle asennettiin valkoisia korkeakiiltoisia Steni-levyjä.

Svolværin asukkaiden keskuudessa käydyn laajan keskustelun päätteeksi NSW:n arkkitehdit valitsivat ratkaisun, joka antoi uuden ilmeen Havneparkenin suuntaan avautuvalle suurelle ja tyhjälle päätyseinälle. Pohjoisseinää elävöittävät voimakkaassa valossa laivastonsinistä taustaa vasten kylpevät merikortit, sektorilinjat ja majakkalyhdyt.

– Arkkitehtiemme toivottiin muun muassa korostavan sekä Råfisklagetin toiminta-alaa että sen tulevaisuuteen suuntautuvaa profiilia, jotka rikastuttavat ympäröivää maailmaa.

Monipuolinen valikoima

Seinäkoristelun lähtökohdaksi otettiin paikallisia vesiä esittävä merikartta.

– Kalaparvien tai muiden kala-aiheisten teemojen kuvaamisen sijaan merikartan esittäminen kolmiulotteisena tuntui meistä tehokkaammalta ilmaisukeinolta, Wiig toteaa.

Stenin teknologia mahdollisti merikartan kuvaamisen kuuden kerroksen pituudelta.

– Stenin julkisivulevyjen käyttäminen oli luonnollinen ratkaisu. Steni tarjoaa suuren valikoiman eri värejä, kiiltoasteita ja kokoja. Käytimme Svolværissä ainoastaan kiiltäviä levyjä, hän kertoo.

Wiigin mukaan yhtiö tuntee Stenin tuotteet hyvin ja on käyttänyt Stenin julkisivulevyjä useissa muissakin hankkeissa, esimerkiksi Tromssassa sijaitsevassa Kystens Hus -keskuksessa ja Trondheimissa sijaitsevassa Sirkus Shopping -ostoskeskuksessa, joissa on käytetty sekä kiiltäviä että mattapintaisia julkisivulevyjä.

Tärkeää osaamista

Sekä värien että kiiltoasteiden runsas valikoima vaikuttivat siihen, että valinta osui Steniin.

– Päätökseemme vaikutti kuitenkin myös Stenin toimitusten täsmällisyys. Luotettava toimitus on tärkeä asia, Wiig sanoo.

Hän kertoo, että yhteistyö Stenin kanssa tapahtuu monilla tasoilla alkaen varhaisen vaiheen tarjouspyynnöistä ja arvioista ja jatkuen aina hankkeen valmistumiseen asti.

– Yhteistyömme Stenin kanssa on tiivistä ja antoisaa, Wiig sanoo ja kertoo Stenin antavan myös neuvoja ja ehdotuksia siitä, mikä on teknisesti mahdollista toteuttaa.

– Voimme tarvittaessa aina hyödyntää Stenin osaamista, hän toteaa.

Svolværin hanke on monimutkainen ja vaativa palapeli.

– Minun on vaikea kuvitella, että se olisi voitu toteuttaa ilman Stenin teknologiaa, Wiig kertoo.